Rabarberpaj!

Längesen jag la in recept här nu! Dåligt dåligt! Har inte haft tid att baka så mycket nu...
Men här kommer äntligen ett recept som jag lagade i helgen!

Rabarberpaj

  • 3 stjälkar rabarber
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,75 dl socker
  • ev. 1 tsk malen kanel
     
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kokos
  • 1 dl socker
  • 150 g smör eller margarin

  • Sätt ugnen på 225°C.

    Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en ugnssäker form.
    Strö över potatismjöl, socker och eventuellt kanel.


    Blanda vetemjöl, socker och kokos i en bunke.
    Tillsätt smöret skuret i mindre bitar.
    Finfördela smöret med händerna till en grynig massa eller använd elvisp.
    Fördela smuldegen jämnt över rabarbern.


    Grädda rabarberpajen mitt i ugnen i ca 20 minuter.
    Servera med glass, grädde eller vaniljsås!

    Före



    Efter


    Kokoskaka med noblesse!

    Detta är en suupergod kaka! Måste testas!

    Karins noblessekaka! (10 st)

    2 dl havregryn
    2 dl kokos
    1,5 dl socker
    160 gram smör
    1 ägg
    noblesse

    Sätt ugnen på 175 grader.
    Smält smöret.
    Blanda havregryn, kokos och socker.
    Rör ner smöret och ägget.
    Häll smeten i folieformar.
    Sätt in i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
    Ta ut plåten och lägg en noblesse i varje form.


    Mjölkchokladpannacotta med hallonkaramell

    Mjölkchokladpannacotta med hallonkaramell (4 personer)

    2 gelatinblad
    4 dl mellangrädde
    150 g mjölkchoklad i bitar
    1/2 dl socker
    250 g frysta hallon, halvtinade
    1 msk vatten
    Ev hallon till garnering

    Lägg gelatinbladen i blöt 10 minuter.
    Koka upp grädde och choklad, dra kastrullen från värmen.
    Vispa så att chokladen smälter.
    Krama ur gelatinet och vispa ut bladen i gräddchokladen.
    Häll upp i portionsglas eller skålar och ställ kallt 3 timmar.

    Häll sockret i en kastrull och när det har smält och börjar bli gyllenbrunt häller du i hallon och vatten.
    Koka försiktigt så att sockret löser sig. Låt kallna. Sila bort kärnorna om du vill.

    Toppa pannacottan med hallonkaramellen och ev ett par vackra hela hallon. Jättegott!


    Energibar för er aktiva!

    Här kommer ett recept för er som tränar, eller för er som vill ha något smidigt mellanmål
    som bara är att ta upp ur frysen när magen kurrar!

    Energibar (ca 15 stycken)

    1 dl kokosflingor
    1 dl solroskärnor
    1 dl pumpakärnor
    2 dl musli eller havregryn
    2 dl russin
    2 äggvitor
    (en bit mörk choklad)

    Sätt ugnen på 175 grader. Mixa allt i en matberedare till en kladdig massa.
    Forma massan till en fyrkant på en plåt med bakplåtspapper.
    Dela kakan i lagom stora bitar med en kniv.
    Baka i ugnen ca 15 minuter.
    Smält lite mörk choklad och bred ut över barsen eller blanda i chokladbitar i smeten!


    Citronpaj!

    Citronpaj är nog en av de godaste pajerna enligt mig. Syrligt och sött på en och samma gång!
    Perfekt efterrätt så här på våren och sommaren!

    Citron- och limepaj (10 bitar)

    Pajskal

    3 dl vete/dinkelmjöl

    2 msk socker

    125 g smör

    1 äggula eller 2-3 msk vatten


    Fyllning

    3 ägg

    2 dl strösocker

    2 msk  vetemjöl

    2 tsk vaniljsocker

    2 dl vispgrädde

    1 lime

    1 citron


    Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop smör, socker och mjöl till en grynig massa.
    Tillsätt äggulan eller vattnet och arbeta ihop till en deg.

    Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
    Ställ in i kylen ca 30 minuter.


    Vispa ägg och socker pösigt.
    Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och grädden.
    Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften.
    Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet.
    Häll smeten i pajskalet.
    Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.


    Låt pajen svalna. Sikta över florsocker.


    Servera pajen med vispad grädde eller glass! Supergott.


    Banankaka med choklad och valnötter

    Denna kaka har jag ännu inte testat att baka, men den verkar vara mumma! Receptet är från http://www.recept.nu/!

    Banankaka med choklad och valnötter!

    2 st ägg
    50 g smör
    1 dl kesella 10%
    2 st bananer
    6-8 st, torkade fikon eller dadlar
    0.5 dl rårörsocker
    1.5 dl dinkelvetemjöl
    2 dl valnötter
    0.75 dl kakao
    1  tsk bakpulver
    2  msk hela linfrön
    2  msk vetegroddar


     

    Sätt ugnen på 175 grader. 
    Vispa ägg och socker poröst.

    Tillsätt smält smör, kesella, mosad banan, grovhackade fikon/dadlar och valnötter.

    Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ned dem i äggsmeten.

    Smörj en form ca 22 cm i diameter och "bröa" den

    Häll smeten i formen och grädda i ugn ca 25-30 minuter, tills kakan har "stannat".


    Grillad fläskfilé med färskpotatissallad!

    Grillad fläskfilé med färskpotatissallad (4 personer)

    1 fläskfilé
    valfri marinad

    Grilla fläskfiléen till den är klar. Akta så den inte blir för bränd!

    Salladen
    10-20 små färskpotatisar
    2 paprikor
    1 rödlök
    1 valfri grönsallad
    1 ask körsbärstomater
    olivolja
    grekisk dressingblandning
    havssalt

    Sätt på vatten och potatis. Låt koka i ca 20 minuter tills den blir mjuk. Låt svalna.
    Skär under tiden paprika, sallad, tomater och löken i strimlor.
    Dela potatisen i två och blanda med grönsakerna.
    Strö över lite havssalt och dressingen. Klart!

    Vitlöksbröd
    1 lantbröd
    olivolja
    2 vitlöksklyftor

    Skär lantbrödet i skivor. Häll över olivolja och lägg på grillen, i ca 2 minuter så ytan blir härligt krispig.
    Ta sedan av grillen och skrapa vitlöksklytan mot brödet.

    Sås
    1 burk gräddfil
    1 knippe gräslök

    Blanda gräddfil och klippt gräslök. Gott och busenkelt!



    RSS 2.0